Egy különleges anyag, amely a mindennapi ételeinkben is megtalálható, hozzájárulhat a rákos megbetegedések kezeléséhez.


A Chicagói Egyetem tudósai váratlan felfedezést tettek, amikor immunerősítő anyagokat vizsgáltak.

A kutatások során felfedezték, hogy a kukoricában, a tojássárgájában és a spenótban található zeaxantin pigment hozzájárul a rákellenes sejtek aktivitásának fokozásához – számol be róla a hvg.hu.

A kutatók egy sor kísérletet végeztek egereken, és felfedezték, hogy a zeaxantin képes fokozni a CD8+ típusú T-sejtek hatékonyságát a daganatos sejtek elpusztításában. Azoknál a melanómás egereknél, amelyek napi rendszerességgel kapták a zeaxantint, a daganat növekedése jelentősen lelassult. Ráadásul a zeaxantin jól működött más immunterápiás módszerekkel kombinálva is.

A kutatók állítása szerint a zeaxantin hatékonyságának kulcsa a molekuláris felépítésének szimmetriájában rejlik. Ennek a vegyületnek mindkét végén gyűrűs struktúrák találhatók, ami különösen fontos szerepet játszik az immunválasz erősítésében. A daganatos szövetekben végzett immunsejt-analízisek eredményei azt mutatják, hogy a zeaxantin képes növelni a rákot támadó T-sejtek számát, sőt, azok aktivitását is fokozza.

Related posts