A topolyai Szármafesztivál lenyűgöző tömegeket vonzott, és egy igazi kulturális eseménnyé nőtte ki magát! | Vajdaság MA


Bográcsokban és cserépedényekben is vidáman ugrándoztak a szárnyasok.

Idén is óriási érdeklődés övezte a topolyai Szármafesztivált, ahol a látogatók számos izgalmas program közül választhattak. A főzőverseny mellett kézműves vásár, élő koncertek és szórakoztató gyermekprogramok színesítették a rendezvényt. Nemcsak Szerbia különböző szegleteiből, hanem Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Romániából is érkeztek csapatok, hogy megmérettessék magukat a gasztronómiai kihívásban.

A főzőversenyre összesen 157 csapat nevezett be, de a vásártéren sokan versenyen kívül is élvezhették a főzést és sütést. Az időjárás igazi őszi varázslatot hozott, a hangulat pedig rendkívül barátságos volt. Több mint tízezer látogató gyűlt össze, hogy átéljék ezt a gasztronómiai ünnepet.

A reggeli tűzgyújtást a Sarma Kids programjai követték, majd a junior- és felnőtt káposztatartó versenyek. Gyermekdalokkal lépett színpadra a Csiga Duó, de Karlo Veliki bűvész is elvarázsolta a legkisebbeket. A La Banda női tamburazenekar már a felnőttek hangulatát is fokozta, majd az Agios Dimitrios borrend avatási szertartása után a Magyar Banda koncertje tette fel a koronát a kiváló hangulatra. A Szármafesztivált a Baraparty zenekar koncertje zárja.

A Kossuth Rádió élő műsorral jelentkezett a helyszínről. Helyi termékekből, kézműves sörökből, házi borokból és pálinkákból is gazdag volt a kínálat a vásártéren.

A rendezvény mottója: "A szárma összeköti az embereket - Sarma connecting people", amely már a kezdetektől fogva óriási népszerűségnek örvend. Ez a szlogen nem csupán egy egyszerű üzenet, hanem egy olyan élményt is képvisel, amely egyesíti a különböző kultúrákat és embereket egy közös szenvedély köré.

Vajdaságban a magyar közösség a töltött káposztát szármaként említi, és ez az étel más nemzetiségeknél is megtalálható a hagyományos fogások között. Azok sem maradtak éhen, akik nem indultak a főzőversenyen, hiszen ezernyi szárma fogyott el ezen a különleges napon. Topolya valóban megérdemelte a "szárma városa" címet, hiszen a helyi gasztronómia ünneplése itt különös jelentőséggel bír.

Related posts