Törkölyből készült nyers alkohol? Most lehetőséged van rá, hogy támogatást nyerj a megvalósításához!


Megérkezett a borászati melléktermékek kivonásával foglalkozó közlemény, amely izgalmas új információkat tartalmaz.

A 38/2024. (VII. 7.) AM rendelet 2. § (1) bekezdése értelmében a szőlőfeldolgozás és borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlásának támogatására van lehetőség. A támogatás kiterjed a borászati melléktermékek lepárlóba való szállítására, azok lepárlón belüli tárolására, valamint az ipari felhasználásra szánt nyers alkohol előállítására végzett lepárlási folyamatokra.

Támogatásra jogosult minden olyan lepárlóüzem, amely jelezte részvételi szándékát, továbbá az átvett borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő.

A támogatás mértéke átalányösszeg formájában kerül meghatározásra.

A törkölyből előállított ipari célú nyers alkohol esetében az ár 1,1 EUR-t tesz ki térfogatszázalékonként és hektoliterenként, míg a bor vagy borseprő felhasználásával készült ipari nyers alkohol ára 0,5 EUR térfogatszázalékonként és hektoliterenként.

Támogatás igényelhető a borászati melléktermékek után - fotó: pexels.com

A lepárlóüzem havonta egy alkalommal jogosult támogatási kérelmet benyújtani. Ezt a kérelmet mindig az adott hónapban előállított ipari célú nyers alkohol mennyiségére kell alapozni.

A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül.

A 2025/2026-os borpiaci évre vonatkozóan a kérelmeket elektronikusan, a borászati melléktermék lepárlás borpiaci évének október 5. 00:00:01 óra és a következő borpiaci év augusztus 31. 23:59:59 óra között lehet benyújtani.

A további részletek és a benyújtandó dokumentumok megtalálhatók a Közleményben.

Természetesen, szívesen átfogalmazom a szöveget, hogy egyedibb legyen. Kérlek, írd le, mit szeretnél, hogy pontosan átformáljak vagy milyen információkat szeretnél belefoglalni.

Az indexkép forrása: pixabay.com

Related posts