Gazdag ómega-3 zsírsavakban, és még az olívaolajnál is kedvezőbb: lenyűgöző jótékony hatásai vannak!


Nem hitt a szemének a természetvédelmi őr, amikor meglátott egy gólyafészket: ez a döbbenetes látvány fogadta

A sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.) magjából kinyert olaj manapság egyre inkább felkapottá válik mind a gasztronómiai világban, mind a szépségápolás terén. E különleges olaj számos egészségügyi jótékony hatással rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a jólétünkhöz.

A sáfrányos szeklice, más néven kerti pórsáfrány, nem véletlenül viseli az „olajözön” elnevezést. Az ebből nyert olaj gazdag telítetlen zsírsavakban, beleértve az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek elengedhetetlenek a hormonális egyensúly és a memória optimális működéséhez. Emellett hozzájárulnak a zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D, E és K vitaminok hatékony felszívódásához is. Érdekesség, hogy a pórsáfrány olaja kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint az olíva-, avokádó- vagy napraforgóolaj. A telítetlen zsírokban gazdag és telített zsírokban szegény étrend pedig számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, így a pórsáfrány olaja ideális választás lehet a tudatos táplálkozás keretein belül.

Egy 2016-os átfogó elemzés alapján a telítetlen zsírokban gazdag táplálkozás hozzájárulhat a vércukorszint hatékonyabb szabályozásához. Továbbá egy másik kutatás is megerősítette, hogy a napi 8 gramm sáfrányos szekliceolaj rendszeres fogyasztása, négy hónapon át, csökkentheti a gyulladások mértékét és javíthatja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben érintett nőknél.

Ugyanezen kutatás eredményei azt is felfedték, hogy a résztvevők koleszterinszintje kedvezően változott a sáfrányos szekliceolaj alkalmazásának hatására. A telítetlen zsírok képesek csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, amely a szívbetegségek egyik jelentős kockázati tényezője. Ezen kívül az erek ellazulását is elősegítik, így hozzájárulva a vérnyomás csökkentéséhez.

A Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint a benne lévő telítetlen zsírsavak javítják a gyulladás markereit. Ez segíthet számos betegség, például a cukorbetegség és a szívbetegség kezelésében.

A helyi használatú készítmények segíthetnek a száraz vagy gyulladt bőr állapotának javításában. E-vitamin tartalmuk révén antioxidáns hatással bírnak, így védelmet nyújtanak a napfény és a szabad gyökök okozta káros hatásokkal szemben.

Az olaj különlegessége a magas olajsavtartalmában rejlik, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan alkalmazzuk főzés közben, hiszen füstpontja magasabb, mint sok más olajé. Semleges ízprofilja miatt ideális választás sütéshez és főzéshez egyaránt. Ugyanakkor, a magas linolsavtartalma miatt érdemes elkerülni a túlhevítést; legjobb, ha salátaöntetekhez vagy párolt zöldségekhez használjuk, így megőrizhetjük a benne rejlő tápanyagokat és ízeket.

Bár a sáfrányos szekliceolajat egyesek fogyókúrás segédeszköznek tartják, kevés kutatás támasztja alá ezt az állítást. Egy evőkanál (14 gramm) belőle 124 kalóriát tartalmaz, ezért nem alacsony a kalóriatartalma. A túlzott kalóriabevitel, forrástól függetlenül, hátrányosan befolyásolhatja a fogyást.

Azonban kis mennyiségű olaj hozzáadása az ételekhez természetes ízfokozóként működhet, növelheti a teltségérzetet és kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet, ami jótékony hatással lehet a testsúlyszabályozásra.

A javasolt napi adag betartása esetén a legtöbben általában nem tapasztalnak negatív mellékhatásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a sáfrányos szekliceolaj hatással lehet a véralvadásra, ami növelheti a vérzés kockázatát olyan egyéneknél, akik vérzési rendellenességekben szenvednek, vagy akik éppen műtéten estek át!

Related posts