Stanley Tucci úgy véli, hogy sokan tévesen képzelik el Olaszországot: egy exkluzív interjú keretein belül mesélt új sorozatáról a Feminának.


A 66 esztendős Madonna 37 évvel fiatalabb kedvesének születésnapján egy különleges esemény zajlott. Az énekesnő áttetsző felsője, amely merész választás volt, igazán figyelemfelkeltő látványt nyújtott, és nem hagyott sok kétséget a fantázia előtt.

Stanley Tucci napjaink egyik legszínesebb és legtehetségesebb művésze. Míg sokan elsősorban színészi teljesítményei miatt ismerik, a gasztronómia iránti szenvedélye is mélyen gyökerezik benne. Nem meglepő tehát, hogy két elismert szakácskönyv és egy főzésről szóló memoár után úgy döntött, hogy saját gasztroműsort indít, amelyben a kulináris élvezetek világába kalauzolja el a nézőket.

2022-ben debütált a Stanley Tucci felfalja Itáliát című sorozat, amely két évadot élt meg. Most a National Geographic csapatával együttműködve új produkcióval jelentkezik: a Stanley Tucci: Az olasz konyha nyomában című műsorral. Az első epizód premierjére május 25-én, 16 órakor kerül sor a National Geographic csatornán, míg a május 16-ától kezdődően minden epizód elérhetővé válik a Disney+ platformon.

A SALT Productions és a BBC Studios közös sorozatában a világhírű színész öt varázslatos olasz régiót fedez fel: Toszkánát, Lombardiát, Trentino-Alto Adige-t, Abruzzót és Laziót. Utazása során elmerül a helyi kultúrák gazdag örökségében és felfedezi a különleges ízek világát, amelyek a régiók egyedi karakterét tükrözik.

Az új produkcióval kapcsolatban a Feminának lehetősége volt egy hétperces exkluzív interjút készíteni a világsztárral.

Néztem a műsorodat, és teljesen elbűvölt a látvány! Szívből gratulálok a fantasztikus teljesítményedhez!

- Nos, ez egy 20 évvel ezelőtti ötletem volt. Szerettem volna Olaszországot régiónként lebontani, bár tisztában voltam vele, hogy nem jártam még minden helyen, de tudtam, hogy mindegyik nagyon különböző. Az embereknek vannak elképzeléseik arról, hogy milyen is Olaszország, és azt vettem észre, hogy egy nagyon általános dologként tekintenek erre a helyre: "Ó, ha Olaszországba megyünk, az olyan gyönyörű, ott mindig süt a nap, meg mindenki tésztát és pizzát eszik." Viszont ez valójában nem így van, mert hihetetlenül sokszínű. Szicília teljesen más, mint a Piemont régió vagy mint a Trentino-Alto Adige tartomány. Más a dialektus, más a domborzat, máshogy építik a házaikat, mások a külső hatások. Ezt szerettem volna megmutatni.

Öt évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, a CNN-nel indítottuk el ezt a különleges műsort, amely a Stanley Tucci felfalja Itáliát címet viseli. Eredetileg úgy tűnt, hogy nem lesz folytatása, de szerencsére a National Geographic felkarolta az ötletet, és azt mondták: "Igen, mi vállaljuk!" Így tehát folytathattuk a műsor készítését. A célunk nem más, mint hogy az ételek világán keresztül mélyebben felfedezzük Olaszország csodáit, mindezt egy jól meghatározott keretben.

A sorozat öt izgalmas epizódból tevődik össze. Neked melyik rész vált kedvenceddé?

- Nehéz ezt pontosan megfogalmazni, de valójában tíz epizódot készítettünk, és a fennmaradó öt jövőre van ütemezve. Ami Toszkánát illeti, az mindig is különleges hely volt számomra, hiszen gyermekként Firenzében éltem. Emellett Trentino-Alto Adige is rendkívül lenyűgöző, amire csak egyszer volt alkalmam ellátogatni síelés céljából. Azután pár héttel később visszatértem, hogy ott forgassuk az epizódot. Idén pedig újra síelni mentem, és teljesen beleszerettem a táj sokszínűségébe.

Imádom, hogy a kultúrában és az ételekben fellelhető a német és az osztrák-magyar hatás.

Gulyást fogyasztasz polentával, miközben a konyhában ínycsiklandó lasagne készül, mellette pedig knédli és savanyú káposzta is várja, hogy a tányérodra kerüljön. Ez valóban egy varázslatos gasztronómiai kaland!

Meddig zajlott a forgatás folyamata?

- Nos, a munka tavaly januártól július végéig zajlott. Először felvettünk egy részletet, majd néhány héttel később visszatértünk, és leforgattunk két epizódot egymás után. Kettőnél többet nem igazán tudtunk egyszerre csinálni, mert az mindannyiunk számára túlságosan megterhelő volt. Minden epizódot hat nap alatt forgattunk le, ami körülbelül egy hét folyamatos munkát jelentett számunkra. Emellett ott voltak azok a napok is, amikor csak az utazással telt az időnk.

- Az is hatalmas munka volt, hogy eljussunk A-ból B-be. Mindemellett rengeteg szállodában kellett megszállnunk. Igyekeztünk a lehető legkevesebbszer másik szállásra menni, de néha ez sem volt segítség, mert olyan nagy távokat kellett levezetni. Egy ilyen műsor elkészítése óriási előkészületet jelent, általában többévnyi szervezés zajlik előtte. Be kell vallanom, július végére annyira elfáradtam, amikor hazaértem - mert közben más dolgokat is csináltam -, hogy soha többé nem akartam repülőre ülni életem hátralévő részében.

Valóban kimerítő élmény lehetett, de úgy vélem, a végeredmény igazán lenyűgözőre sikeredett. Szóval, minden fáradozás megérte!

- Köszönöm.

Tisztában vagyok vele, mennyire szenvedélyesen érdeklődsz a gasztronómia iránt, hiszen már könyveket is írtál a témában. Ráadásul a gasztronómia hozott össze téged és a feleségedet is. A memoárod alapján, ahol részletesen írsz arról, hogy mindketten imádjátok a főzést, szeretném megkérdezni: ki a konyha igazi mestere nálatok?

A főzés során minden attól függ, hogy éppen mit készítünk. Ő hihetetlenül tehetséges a sütemények és a húsok sütésében, míg én a tűzhely mestere vagyok, különösen a szószok, tészták és levesek terén. Így osztozunk a feladatokon és a kihívásokon: bizonyos helyzetekben az ő tanácsait követem, máskor pedig ő hallgat rám. Ez a dinamika általában nagyon jól működik közöttünk, ami igazán lenyűgöző.

Ha meglátogatnál egy másik országot, és készítenél róla egy műsort, az én választásom Japán lenne. Ennek több oka is van. Először is, Japán lenyűgöző kultúrája és hagyományai elképesztő kontrasztot alkotnak a modern technológiai fejlődéssel. A falvak nyugalma és a városok nyüzsgése egyaránt izgalmas témákat nyújtanak a nézők számára. Másodszor, Japán gasztronómiája világszerte híres. A sushi, ramen és sok más különlegesség bemutatása nagyszerű lehetőséget adna arra, hogy felfedezzük az ízek sokszínűségét és a helyi étkezési szokásokat. Végül, Japán természeti szépségei, mint a Fujisan hegy, a cseresznyevirágzás és a gyönyörű templomok, lenyűgöző hátteret biztosítanának a műsornak. Az ország történelme, művészete és emberei mind hozzájárulnának ahhoz, hogy egy igazán különleges és emlékezetes élményt nyújtsunk a nézőknek.

Nem vagyok biztos benne, hogy belevágnék egy ilyen dologba. Jelenleg inkább olyan helyekre vágyom, ahol nem követ egy kamera minden lépésemet. Úgy vélem, a műsor sikerének titka az, hogy mélyen kötődöm az adott országhoz. Egy évig éltem ott, a családom olasz-amerikai gyökerekkel rendelkezik, hiszen a nagyszüleim Olaszországból származnak. Gyerekkoromban sok időt töltöttem ott, és az olasz konyha mindig is a szívem csücske volt. Ezek az ételek formálták a gyermekkori élményeimet. Talán éppen ezért működik olyan jól a műsor. Ami más országokat illeti, nem tudom, hogy elindulnék-e egy újabb kalandra, hiszen a nyelvet nem beszélem, és nincsenek kapcsolataim sem. De ha az utazásról van szó, természetesen vágyom új helyek felfedezésére! Különösen a skandináv régió vonz, mert mindig is érdekeltek azok a kultúrák és tájak.

Related posts