Sem a D-vitamin, sem a B12-vitamin: ez a vitamin kulcsfontosságú a 70 év feletti korosztály számára.

A 70 év feletti korosztály esetében gyakoriak a csont törések, a keringési problémák vagy a kisebb véraláfutások. Bár a D‐ és B12‐vitaminokról jól ismert, hogy jótékonyak az időseknek, van egy kevésbé hangsúlyozott, ám rendkívül fontos vitamin számunkra: a K-vitamin egy gyakran mellőzött tápanyag, ám egy új kutatás szerint az idősebb felnőttek alacsony K-vitamin-szintje megnövelheti a korai halálozás kockázatát. Az eredményeket a The American Journal of Clinical Nutrition 2020. júniusi számában tették közzé.
A kutatók mintegy 4000, 54 és 76 év közötti felnőttet vizsgáltak, akik három különböző tanulmányban vettek részt. A vizsgálat kezdetén egyik résztvevő sem szenvedett szívbetegségben. A résztvevőket vérük K-vitamin-szintje alapján kategorizálták, majd ezt az adatot összevetették a 13 éven át nyomon követett szívbetegségi és halálozási arányokkal. Az eredmények nem mutattak egyértelmű kapcsolatot a K-vitamin-szint és a szívbetegségek között.
Ugyanakkor azok, akiknek a legalacsonyabb volt a K-vitamin-szintjük, 19%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálati időszak alatt, mint azok, akiknél megfelelő volt a szint.
A kutatók jelenleg is próbálják megfejteni, hogy mi állhat az alacsony K-vitamin-szint és a magasabb halálozási arány közötti kapcsolat mögött. Ami viszont már egyértelmű, hogy a K-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium lerakódások megelőzésében az artériákban, amelyek csökkent véráramláshoz vezethetnek a szervezetben. Továbbá, egyes kutatások azt is felfedték, hogy az alacsony K-vitamin-szint összefüggésbe hozható a magasabb osteoarthritis (ízületi kopás) kockázatával. Ez az állapot nem csupán a mozgás nehezítéséhez vezet, hanem az esések valószínűségét is növeli, amelyek szintén hozzájárulhatnak a korai halálozáshoz.