Mit kerülj el, ha fügét vásároltál? A füge tárolásának útmutatója A fügék tárolása nem bonyolult feladat, de van néhány dolog, amit érdemes elkerülni. Íme néhány tipp, hogy a fügéid a lehető legjobban megőrizzék frissességüket: 1. **Ne tárold nedvesen!*

Van az a pillanat, amikor az ember boldogan hazatér a piacról egy doboz csábítóan puha, mézédes fügével, aztán öt perc múlva azon kapja magát, hogy a gyümölcsök fele már kezd úgy kinézni, mintha túl sokat látott volna a világból.
A füge egy különleges gyümölcs, amely nem a hosszú távú tervezés híve. Finom, érzékeny és hajlamos a gyors romlásra, így érdemes odafigyelni rá. Ha szeretnéd elkerülni a szomorkás, elhervadt fügéket, ne hagyd ki ezt a cikket: most minden hasznos információt megosztok veled a füge tárolásáról és megőrzéséről!
A füge nemcsak különleges ízével, hanem érzékeny természetével is kiérdemli a VIP bánásmódot. Nincs vastag héja, mint a narancsnak, nem kér időt, mint az avokádó, és nem is bírja a strapát, mint egy alma. Ha csak simán ledobod a konyhapultra, gyakorlatilag végignézheted, ahogy megöregszik.
Ennek oka, hogy a füge belseje tele van természetes cukorral és nedvességgel, ami kiváló táptalaj a penésznek. Egy-két nap szobahőmérsékleten, és már meg is csapja a romlás szele. Ezért (is) fontos, hogy tudatosan álljunk hozzá a füge tárolása kérdéshez.
Ha biztosra szeretnél menni a friss füge tárolásával, érdemes figyelni a részletekre! A legjobb, ha egy rétegben, lazán elhelyezve, papírtörlővel kibélelt dobozban tartod őket a hűtőben. Ezáltal elkerülheted, hogy összetörjenek vagy túlnedvesedjenek, és még 2-3 napnyi haladékot is nyerhetsz, mielőtt elérkezik az idő, hogy elfogyaszd őket. Igen, el kell őket fogyasztani, mert a füge nem az a gyümölcs, amelyik türelmesen várna egy nyugis hétvégére!
Természetesen, íme egy egyedibb verzió a szövegedből: Igen, a doboz tárolásra remek választás, sőt, szükséges is, de fontos, hogy legyen benne egy kis levegő, vagy akár egy papírtörlő is. A műanyag edényben elhelyezett, bepállott füge sajnos sokkal gyorsabban kezd el penészedni, mint ahogy azt te mondanád: "Na ne már, megint ez történt?"
Most jön az őszinte rész: hiába írunk erről cikket, a bázison szinte mindannyian hagytunk már gyanútlanul egy zárt zacskóban fügét a konyhapulton. Másnapra egy gyanús nedvességfolt, harmadnapra zöldes penészpamacskák köszöntöttek minket. Azóta megvitattuk a kérdést, szóval hadd osszuk meg veled, mik azok a hibák, amikbe könnyen belefuthatsz.
A legfontosabb tudnivaló: ne hagyd a fügét nejlonzacskóban a pulton, különösen nyáron, amikor a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, és szinte elkerülhetetlen, hogy meginduljon a romlás. Emellett érdemes elkerülni, hogy a gyümölcsöket egymásra dobáld; így könnyen nyomódnak, repednek, és miközben kívülről még frissnek tűnnek, belül már elkezdenek rothadni.
A banán, az alma vagy éppen a körte társasága nem a legjobb választás számukra, hiszen ezek a gyümölcsök etiléngázt szabadítanak fel, ami felgyorsítja a füge érési folyamatát - sőt, túl is érleli azt. Ne próbálj meg hőssé válni azzal, hogy egy hétig életben tartod őket; a friss füge nem a hosszú távú versenyekre lett tervezve.
A másik gyakori hiba, amikor valaki túl nedves környezetbe zárja be. A sima, szellőzés nélküli műanyag doboz a fügének egyenlő a szaunával, ami lehet, hogy nekünk kellemes wellness, de neki gyors halál.
A válasz: igen, de van egy kis csavar. A fügét lehet fagyasztani, csak ne számíts rá, hogy ugyanolyan lesz, mint frissen. A fagyasztás után a textúrája megváltozik: pépesebb, lágyabb lesz, ami süteményekbe, lekvárba, smoothie-ba pont jó, de sajttál mellé már kevésbé menő.
A fügék fagyasztásához először érdemes félbe vágni őket, majd egy sütőpapírral kibélelt tálcán egy rétegben elhelyezni. Így könnyedén megfagyaszthatod őket anélkül, hogy összeragadnának. Miután megfagytak, egyszerűen tedd át őket egy zárható zacskóba! Ezzel a módszerrel bármikor gyorsan előveheted a fügéket, amikor csak megkívánod ezt az ízletes gyümölcsöt.
Ha úgy alakul, hogy túl nagy lendülettel vásároltál be fügéből, van pár trükk, amivel megmentheted:
A fügével nem érdemes sokáig vacakolni; ha már a kezedben van, foglalkozz vele, szeresd, és kényeztesd! Vagy ha éppen sietős a dolgod, legalább tedd be gyorsan a hűtőbe. A füge tárolása nem bonyolult feladat, csupán egy kis odafigyelést igényel. Cserébe viszont olyan krémes és édes ízélményekkel ajándékoz meg, amikért érdemes a fáradságot.
És mi van, ha mégis néhány gyümölcs megpenészedik? Ne bántsd magad érte – hiszen legalább új ismereteket szereztél a gyümölcsök világáról. És a határidők kezeléséről is.