Íme, hogyan válhat az ételből veszélyes anyag a hűtőszekrényben: ne habozzon, azonnal szabaduljon meg tőle!
A frissen készült gyümölcslevek legfeljebb néhány napig élvezhetők biztonságosan.
Zseniálisan hangzik, de vannak ételek, amelyek idővel valóban átalakulhatnak mérgessé. Idővel mindenképp érdemes figyelni a dobozokon feltüntetett lejárati időkre, de saját készítményeinket is jó ötlet nyomon követni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket és a betegségek kialakulását.
A citymagazine.si írása nyomán mutatjuk az öt ételt, ami veszélyessé válhat.
A frissen csomagolt rukkolát, spenótot vagy mángoldot első látásra talán ártalmatlan zöldségeknek nézzük, hiszen egészséges táplálékforrások, nemde? Azonban ezek a tüneményes levelek könnyen válhatnak egy kiszámíthatatlan baktériumok, például az E. coli kedvelt „játszóterévé”.
Tipp: Ha a saláta eltarthatósági ideje már lejárt, és inkább tűnik hínárnak, mint ízletes falatnak, akkor ideje búcsút inteni neki. Ne kockáztass, ne hagyd, hogy a gyomrod tárolja a mérgessé vált ételt – irány a szemét!
A kenhető ételekkel csínján kell bánni. Ahányszor kést mártunk a kenőmájasba, a lekvárba, a húspástétomba, mikrobiális paradicsomot teremtünk a baktériumok számára. A lejárati idő után az ilyen krémek inkább valók a laborba, mint a vacsoraasztalra.
Tipp: Ezeknél szigorúan tartsa be a lejárati dátumot, a több napja nyitott, de el nem fogyó pástétom mehet a hulladék közé.
A hússal, hallal vagy burgonyával készült saláta igazi sláger lehet bármelyik nyári pikniken. De csak óvatosan - már egy rövidke, szobahőmérsékletű tárolás is lehetővé teszi, hogy a baktériumok a legveszélyesebb falatot készítsék elő, nemhogy a melegben, a grill mellett tárolgatás. A saláta szigorúan a hűtőbe való, és 3-5 napon belül elfogyasztandó, mert könnyen tanyát ver benne a lisztéria, meg a szalmonella.
Jó tanács: Ha a saláta már néhány órája ott pihen az asztalon, ideje elengedni őt – a friss zöldségek nem kedvelik a hosszú távú kint tartózkodást.
A frissen sajtolt gyümölcslé igazi kincs az egészség számára - legalábbis addig, amíg el nem kezdjük a gyártási folyamatot. Az ipari úton készített gyümölcslevekkel szemben, amelyek hosszú hónapokig is megőrzik frissességüket a forró pasztőrözésnek köszönhetően, a természetes gyümölcslevek igazi mikrobaparadicsommá válnak. Még ha gondosan is tároljuk őket, négy nap elteltével a friss gyümölcslé már nem csak hogy elveszíti ízét, de a biztonságossága is megkérdőjelezhetővé válik.
Javaslat: Amennyiben a lé erjesztett szagot áraszt, ne habozz, azonnal tedd a lefolyóba!
A friss hús és hal eltarthatósága a hűtőszekrényben meglehetősen korlátozott, így érdemes odafigyelni rájuk. A halat a legideálisabb azonnal elfogyasztani, míg a csirke és a pulyka két napig megőrzi minőségét. A sertés- és marhahús viszont akár öt napig is eltartható. Ha sült húst készítünk, azt legkésőbb három napon belül érdemes fogyasztani. Alternatívaként a mélyhűtő hasznos megoldást kínál a hosszabb tároláshoz.
Tipp: Ha a húsnak szaga van, nyálkás érintése, a legkisebb gyanú esetén is kukába vele!