Izlandon fiatal tehetségeket ünnepeltek, akik innovatív ötleteikkel és kreatív megoldásaikkal emelkedtek ki. A díjátadó esemény célja, hogy támogassa a jövő innovátorait, és elismerje munkájuk jelentőségét a fenntarthatóság és a technológiai fejlődés terü


Az Európai Szabadalmi Hivatal által kiosztott díj célja, hogy elismerje azokat a fiatal innovátorokat, akik 30 év alattiak, és akik kreatív megoldásaikkal segítik elő az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítását.

Kihirdették Izlandon az idei Fiatal Feltalálók Díj nyerteseit. Az Európai Szabadalmi Hivatal által odaítélt díj célja, hogy díjazza azokat az innovációkat, amelyek hozzájárulnak az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz.

A Természet Őrei díj nyertesei, az amerikai testvérpár, Neeka és Leila Mashouf, forradalmi enzimeket alkottak, melyek képesek az ipari széndioxid-kibocsátást biológiailag lebomló cellulózzá transzformálni.

"Egy fa széndioxidot vesz fel, amelyet aztán felhasznál a törzsének, ágainak és leveleinek növekedéséhez. Mi ezt a természetes folyamatot próbáljuk meg reprodukálni egyszerű és költséghatékony kémiai reaktorok segítségével. Így a cellulóz alapanyagokat, amelyek a céljaink közé tartoznak, évtizedek helyett csupán percek alatt, a fák károsítása nélkül tudjuk előállítani" - mondta az egyik testvér.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a széndioxid-kibocsátás 10%-áért az élelmiszer-hulladék a felelős. A Közösségi Gyógyítók díj nyertesei, ugandai vállalkozók, Sandra Namboozo és Samuel Muyita olyan zacskót fejlesztettek ki, amely meghosszabbítja a gyümölcsök eltarthatóságát.

"A Kappalux alapvetően egy tasak, amelyet a dobozokba helyezünk a tárolás vagy szállítás során, és olyan hatóanyagot bocsát ki, amely gátolja a gyümölcsök romlásáért felelős foszfolipáz D enzimet. A tasak nélkül egyes zöldségek és gyümölcsök, például a paradicsom, vagy a mangó csak körülbelül 3-4 napig, a tasakkal viszont további 30 napig tartanak ki" - mondta Sandra Namboozo.

Marie Perrin, a francia-amerikai kémikus, innovatív módszert dolgozott ki az elektronikai hulladékban fellelhető ritkaföldfémek újrahasznosítására.

Azt mondta, hogy létezik egy, a periódusos rendszer 17 eleméből álló különleges család, amelyről valószínűleg csak kevesen hallottak. Ezek az elemek ott lapulnak a mindennapi életünk számos technológiai eszközében, mint például telefonjainkban, számítógépeinkben, valamint szélturbinákban és elektromos autókban is. Nap mint nap támaszkodunk rájuk, és elengedhetetlenek az energetikai átállás során is. Azonban a bányászatuk komoly geopolitikai és környezetvédelmi kihívásokat hoz magával, ezért az újrahasznosítás tűnik a legígéretesebb megoldásnak a problémák kezelésére.

Egy spanyol kutatócsoport figyelemre méltó innovációval rukkolt elő: kifejlesztettek egy olyan intelligens címkét, amely képes megváltoztatni a színét, amint egy élelmiszer szavatossága lejár. Ezzel a megoldással nemcsak az ételmérgezés kockázatát csökkentik, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás visszaszorításához is.

Related posts