Ádám, a magyar származású tequila-szakértő, Mexikóban vált ismertté, és most büszkén mutatja be saját márkáját. Az izgalmas újdonság különlegessége, hogy a tequila magyar hordókban érlelődik, így a hagyományos mexikói ízvilágot egyedülálló módon ötvözi a

Magyarországon talán sokan nem is tudják, mennyire különlegesek az itteni tölgyfahordók, amiktől teljesen más íze lesz a tequilának - magyarázza Fodor Ádám.
Fodor Ádám története egy varázslatos angliai kalanddal vette kezdetét, amikor 15 évvel ezelőtt párjával, Andival együtt megérkeztek az Egyesült Királyságba. Karrierjük szépen ívelt felfelé, és látszólag mindenük megvolt ahhoz, hogy boldog életet éljenek a ködös Albion szívében. Ám egy nap, a mindennapok monotonitása elérte őket, és úgy döntöttek, itt az ideje kilépni a megszokott kerékvágásból. Ezért hát belevágtak életük legnagyobb kalandjába, és új fejezetet kezdtek a napfényes Mexikóban. Az ottani életritmus gyorsan magával ragadta őket, és Ádám, felfedezve a helyi kultúra gazdagságát, végül úgy döntött, hogy belevág a tequila üzletébe. Így saját márkát alapított, amely nemcsak a mexikói szellemiséget tükrözi, hanem az ő szenvedélyét és elszántságát is.
A kaland ötlete egy véletlen találkozásból született, amikor egy régi térképet böngészve egy elfeledett helyszínre bukkantam. Az izgalom, ami e felfedezésből fakadt, arra ösztönzött, hogy elmerüljek a régmúlt titkaiban. A képzeletem szárnyalni kezdett, és azonnal elkezdtem elképzelni, milyen kalandok várhatnak rám ezen a misztikus helyen. Ahogy a részleteket kidolgoztam, egyre inkább magával ragadott a gondolat, hogy felfedezővé váljak, és megosszam másokkal is ezt a varázslatos utazást. Így indult el a kaland, amely tele volt izgalommal, kihívásokkal és felfedezésekkel.
- Közgázon végeztem, és Budapesten helyezkedtem el, de már akkoriban is remek munkalehetőségek vártak rám, ezért a párommal, Andival elindultunk Anglia felé 15 évvel ezelőtt. Számviteli és pénzügyi feladatokat végeztünk mind a ketten, adótanácsadást, auditációkat. Az elején nagyon vonzó volt Anglia, minden klappolt, és nagyon élveztük, hogy középosztálybeli színvonalon éltünk. Kicsit még kevesebbet is dolgoztunk, mint itthon, és fantasztikus környezetben, Cambridge-ben laktunk egy kertes házban, nagyon ideálisnak tűnt minden. Négy évet töltöttünk el így, amikor rájöttünk, hogy ebből a mókuskerékből ki akarunk szállni. Ráadásul sokat volt hideg, sokat esett az eső, amitől hamar depressziós lesz az ember.
Bár a magasabb életszínvonal vonzó volt, négy év otttartózkodás elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy meghozzuk a döntést: nem maradunk, és angolosan távozunk.
- Hogyan jött Mexikó a képbe?
Egy nyaralásként indult az egész, de az élmények mélyebb nyomot hagytak bennünk, mint bármi más. Ahogy megérkeztünk, szinte elállt a lélegzetünk a színek kavalkádjától és a vidámság áradatától, amely körülvett minket. A szürke Anglia után itt minden egy új világot nyújtott; az emberek mosolya, a barátságos köszönések és a napfényes tájak mind-mind elvarázsoltak minket. Annyira beleszerettünk ebbe a helybe, hogy a gondolat, hogy vissza kell térnünk a ködös Albionba, szívszorítóan hatott ránk. Egyre inkább úgy éreztük, hogy valami nagy változásra van szükség az életünkben. Az éjszakáinkat azzal töltöttük, hogy tervezgettünk, álmodoztunk arról, milyen lenne itt élni, és hogyan tudnánk elhagyni mindazt, ami visszatart. Tudatosan nekifogtunk a felkészülésnek, és egy évnyi álmodozás után végül Mexikó mellett döntöttünk. A döntés kihívásokkal teli volt, hiszen még a spanyol nyelvet sem bírtuk, és csupán egyszer jártunk ott. Majd jött a váratlan fordulat: a munkahelyemen felmondtak. Ezt a hírt azonnal jelnek vettük, és a párom is úgy döntött, hogy eljön a saját munkahelyéről. Ekkor már tudtuk, hogy ez az út nem csupán egy álom, hanem a valóságunk kezdete. A változás szele fújni kezdett, és mi készen álltunk arra, hogy megéljük a kalandot, amit mindig is kerestünk.
- Felgyorsultak az események?
- Igen, azonnal elkezdtünk mindent felszámolni, megvettük a két repülőjegyet, és pár bőrönddel belevágtunk. Többen szó szerint hülyének néztek minket, hogy feladunk mindent, a jó munkánkat, a biztonságot, Európát. Kivettünk a neten keresztül egy kis lakást egy nyaralóövezetben, és így kezdtük el az ottani életünket. Fél év kellett ahhoz, hogy jobban átlássuk az itteni dolgokat, és kiismerjük alaposan a környéket. Fogalmunk nem volt semmiről az itteni élettel kapcsolatosan.
- Tehát az elején inkább csak nyaralós életmódot folytattatok?
Igen, minden nap olyan érzés volt, mintha nyaralnánk, a napfény melegen simogatta a bőrünket. Mexikóban a idő úgy tűnik, nem létezik, talán azért, mert az évszakok nem igazán változnak, és a nap mindig ragyog. Persze itt sem minden tökéletes, de az árak sokkal barátságosabbak. A sürgősség ismeretlen fogalom számunkra; eleinte nem volt fix jövedelmünk, de nem aggódtunk emiatt, hiszen itt az élet sokkal könnyedebb. Hippi életformát öleltünk magunkhoz, lazán élveztük a napjainkat, ahelyett, hogy aggódnánk, inkább belevágtunk a kalandok tengerébe.
Hogyan indultál el mégis egy új kaland felé?
Magyarországon felnőve olyan gazdag bor- és pálinkakultúrával találkoztam, amely lehetővé tette számomra, hogy mélyebb betekintést nyerjek a különböző régiók ízeibe és sajátosságaiba. Amikor Angliába költöztem, szembesültem azzal, hogy a világ más tájain termelt borokkal teljesen ismeretlen területet fedezek fel.
Elvégeztem néhány izgalmas kurzust, amelyek igazán elnyerték a tetszésemet. Utazásaink során mindig is nyitott voltam arra, hogy felfedezzem a helyi italok világát, és minden új helyszín új tanulságokat hozott. Amikor Mexikóba érkeztünk, azonban feltűnt, hogy hiányoznak a tequila-bemutatók és kóstolók. Ez a hiányosság mélyen elgondolkodtatott, és felkeltette az érdeklődésemet a helyi kultúra iránt.
Mi voltunk az elsők akik ezt behoztuk Mexikóba, a Riviera Maya részre, ahol éltünk. Megalapítottunk a Tequila Academy Playa Del Carmen-t. Még házhoz is hívtak minket magánbemutatókra.
- Hogyan figyeltek rád fel tequila-cégek?
- Elkezdtem kóstolókkal foglalkozni, de ez az elején vak vezet világtalant helyzet volt. Egy picivel tudtam csak többet, mint azok, akiket oktattam. Törekedtem a nagyobb tudásra, így elkezdtem a helyi kurzusokat csinálni, és helyi kapcsolatokat kiépíteni.
és folyamatosan fejlődtem, bővíthettem a választékomat is a kóstolásokon. Rendszeresen visszajártam a termelőkhöz, főzdékhez, és ők elmesélték nekem a szakma rejtelmeit, a folyamatokat, és ez adott egy látásmódot, mert elég jól kiképeztek az itteni, mexikói szakemberek az iparágban. A kóstolóimról elkezdtek cikkek megjelenni magazinokban, helyi látványosság lettünk, ajánlottak minket egymásnak az érdeklődők, így az évek alatt több száz kóstolón voltam túl, több ezer embert megismertem, emiatt a márkák is elkezdtek érdeklődni nálam, hogy hogyan kerülhetnének be a kóstolóimra a termékeikkel.
Hogyan alakulhatott át a kóstolás egyszerű ízlelésből egy gazdag tudásbázissá?
Az ugrásunk a Covid időszakában történt, amikor átálltunk az online kurzusokra, és a koncepciónk a szakmai képzés irányába fejlődött, így formáltuk meg az International Tequila Academy-t. Létrehoztuk ezt a rendszert, és számos interjút készítettünk a közösségi médián keresztül, hiszen akkoriban sokan rendelkeztek szabad idővel. Mi voltunk az elsők, akik ezt az utat választották, és én egyre mélyebbre ástam magam a tequila előállításának jogi aspektusaiba is ennek következtében.
Minden itteni szakember nagyon segítőkész volt, szívesen átadták az infóikat, mert nekik ebben az a lényeg, hogy minden átlátható legyen, nincsenek titkaik. Többgenerációs családok mesélték el nekem a történetüket, mert a gazdák ettől is remélik, hogy a termékeiket jobban megismerhetik a vásárlók, szerintük ez is jobban ösztönözi a vásárlást, hiszen
Így aztán saját márkás kurzusokat indítottam, ahol lehetőségem nyílt arra, hogy bemutassam és oktassam az általuk kidolgozott módszereket és történeteket minikurzusok formájában. A programhoz készítettünk oktatóvideókat is, és most már azon dolgozunk, hogy egy saját tequilamárkát vezessünk be a mexikói piacon.
A saját tequila márka ötlete egy különleges élmény során született meg. Egy baráti utazás Mexikó gyönyörű tájaira vezetett, ahol a helyi kultúra, a tradicionális készítési folyamatok és a tequila varázslatos világa lenyűgözött. A naplementék és a vidám társaság inspiráltak arra, hogy felfedezzem a tequila mögött rejlő történeteket és ízvilágokat. Mivel mindig is vonzott a vállalkozás szelleme, úgy döntöttem, hogy nem csupán élvezni szeretném ezt az italt, hanem meg is szeretném osztani másokkal. Így született meg a gondolat, hogy létrehozzak egy saját márkát, amely nemcsak a minőséget, hanem a mexikói hagyományokat és a személyes élményeimet is tükrözi. Azóta a célom az, hogy minden kortyban ott legyen a kaland és a szenvedély, amely elindított ezen az úton.
- Azzal, hogy elkezdtem ezeket a kurzusokat, és a márkák is felfigyeltek rám, összekapcsolódtunk. Kicsi cégek és induló projektek kerestek meg, és küldték nekem tequilákat, megbíztak bennem, mert szakmailag kiforrtam, szerteágazó lett a tudásom.
Az munkám az volt, hogy a kapcsolódási pont legyek a termelés és a marketing valamint a piac között. Ez azért volt számunkra nagyon fontos, mert általában, aki egy márkát visz, annak legtöbbször fogalma sincs, hogy még milyen termelési lehetőségei vannak.
Behoztam a külföldön szerzett tapasztalatokat a gyártási folyamatainkba, és kidolgoztam a részfolyamatokban esedékes változtatásokat. Az általunk javasolt megoldásokat ők is tesztelték, és érdekes eredmények születtek.
A márka ügyessége a reklámkampányban kulcsszerepet játszott, hiszen bár csak limitált kiadású tequiláról volt szó, mégis hatalmas kultusza alakult ki. A gyűjtők körében ez az ital komoly tiszteletet vívott ki magának. Örömmel értesültem róla, hogy a kreálmányom bekerült egy rangsorba, ahol a legjobbnak ítélt tequilák közé sorolták. A TOP3 közül csupán az én italom képviselte a blanco kategóriát, míg a másik két helyezett extra añejo volt, ami azt jelenti, hogy több mint három évig érlelték hordóban. A rangsort a Beverage Testing Institute állította össze, és a Forbes is figyelmet szentelt neki. Bár ez még nem az én saját márkám volt, mindenképpen remek lehetőségként szolgált, hogy kipróbálhassam magam a tequilák világában, kockázat nélkül.
Hogyan születtek meg az álmok a saját tequila márkám létrehozásához? Az ötlet egy nap váratlanul érkezett, miközben egy naplementét néztem Mexikó gyönyörű táján. A légkör tele volt élettel, a fák susogtak, és a levegőben éreztem a friss agávé illatát. Ekkor határoztam el, hogy szeretném megörökíteni ezt az élményt egy saját tequila márkában. A folyamat nem csupán a termék kifejlesztéséről szólt, hanem arról is, hogy a helyi kultúrát és hagyományokat tiszteletben tartsam. Beszéltem helyi mesterekkel, akik megosztották velem a tequila készítésének titkait. A márkám nem csupán egy ital, hanem egy történet, amely a szenvedélyről, az autentikus ízekről és a közösség erejéről szól. A név kiválasztása is különleges élmény volt; olyan szót kerestem, amely tükrözi az élményt, amelyet a tételeim nyújtanak. Végül a címkék tervezéséért is felelős művészekkel dolgoztam együtt, hogy vizuálisan is megragadjuk azt a varázslatot, amely a tequila fogyasztása köré épül. Így született meg a saját tequila márkám, ami nem csupán egy ital, hanem egy életérzés: a barátság, a jókedv és a kaland szimbóluma.
- Számos startup céggel, mint például az Alma Del Jaguarral is együttműködtem, és közösen jelentős eredményeket értünk el. Az általuk igényelt megoldások kidolgozása során...
Ez az élmény ösztönzött arra, hogy belevágjak a saját tequilám készítésébe. Nyilvánvalóan valami igazán különlegeset kellett kitalálnom hozzá, de már termelőként tekintek a jövőmre. Van néhány új termékötletem, amelyek valószínűleg még sikeresebbek lesznek, mint a korábbi munkáim. Ez a folyamat most teljes kreatív szabadságot biztosít számomra, ahol senki nem korlátozhat. Sajnos azonban már megtörtént, hogy a terveimet mások felhasználták engedélyem nélkül.
Több cikk jelent meg rólam a Forbes és a Robb Report magazinban, emiatt ma már jobban kell ügyelnem, kinek mutatom meg az ötleteimet. Nekünk is nulláról kellett kezdenünk, alapból tudtuk, hogy ez lesz, számítottunk rá, és terveztük is, hogy itt valamilyen vállalkozást fogunk létre hozni, és így is lett.
- Izgalmas a piacra dobás?
Mexikóban az emberek életfelfogása igazán laza és nyugodt. Nemrégiben egy hatalmas ünnepség zajlott, amely hetekig tartott, és sokan ilyenkor szabadságra mennek, ami miatt a mindennapi teendők kicsit lelassulnak. Itt nem az a jellemző, hogy minden nap 100%-osan kell a munkánkkal foglalkozni, mert ez egyszerűen nem is reális. Mindent türelemmel kell várni, mert a dolgok sokkal lassabban haladnak. Ez az időszak tehát tele van várakozással, izgalmakkal, ahogyan látjuk, ahogy a termékeket palackozzák. Az események menete pedig olyan, amilyennek az élet adja: rugalmas és kiszámíthatatlan, egy igazi kaland.
- De mégis mennyi idő ez?
Két éve már, hogy elindult ez a különleges utazás, amelynek során a márkám, a Mano de Obra született meg. Másfél évvel ezelőtt hivatalosan is bejegyeztem mindenhol, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, és természetesen Mexikóban is elérhetővé válik.
Nem jelent problémát, hogy nem rendelkezel mexikói állampolgársággal?
- Mi már igazi állandó lakosok vagyunk itt, csupán egyetlen dolog hiányzik: a szavazati jogunk, mivel még nem szereztük meg a mexikói útlevelünket. Ennek ellenére teljes jogú lakosokként élünk, és ennek köszönhetően van adószámunk is, amivel minden szükséges ügyet el tudok intézni, szóval ezzel nincs problémánk.
A tequila alapja a kék agávé, amely egy különleges növény Mexikóban. Az agávét betakarítják, majd a leveleit eltávolítják, így csak a húsos középső része, az úgynevezett piña marad. Ezt a piñát megfőzik, majd erjesztik, végül pedig lepárolják, hogy létrejöjjön a finom, jellegzetes ízű tequila. Az elkészítési folyamat során a hagyományos módszerek és a modern technológia egyaránt szerepet játszanak, ami különleges ízvilágot eredményez.
Ez a különleges párlat az agave növényből, azon belül is a ritka kék fajtából készül. Az ízvilága szoros párhuzamot mutat a hagyományos magyar pálinkával, hiszen színe fehér és alkoholtartalma is magas. A világban csupán néhány olyan fehér párlat létezik, amelyik önálló karakterrel bír, mint a pálinka; ilyen például a perui pisco, a bolíviai singani, a cseh slivovice, valamint a francia eau-de-vie is.
Ez a két ital között kialakult izgalmas összefonódás ennek a különleges jelenségnek köszönhető.
- Mennyi hordóval kezdted a termelést?
Jelenleg 11 hordóm van, amelyekben a tequilák érlelődnek. Mindegyik hordó 50 literes, és már két éve pihennek Sergio Cruznál, a termelőnél, akivel szoros együttműködésben dolgozom, és aki a partnerem ebben a vállalkozásban. Az ő szakértelmével készült és leszüretelt tequilát töltöttük bele.
Ezeket az adagokat most a magyar hordók egyedi minősége fogja megkülönböztetni, hiszen ezek valóban különlegesek. Ráadásul, hogy még varázslatosabb legyen a hangulat, magyar zene is csendül a háttérben.
Mennyi időt töltenek a hordókban érlelődve?
- A kiváló minőség elérése érdekében folyamatosan dolgozom, és jelenleg 10 hordóban érlelem az új fajtákat. Két különböző hordótípus áll rendelkezésemre: az egyik a festői Mátrából, míg a másik a gyönyörű Zemplénből származik. Most, hogy eltelt két év, megkezdtük a kóstolási folyamatot a leendő vásárlókkal, és eddig mindenkinek, akinek megmutattam, lenyűgözte az ízvilág.
A magyar hordók különleges varázsának köszönhetjük ezt az élményt. Közel kerültem egy harmadik generációs Kádár családhoz, és felfedeztem, hogy a különböző forrásból származó fák által készített hordók más-más ízjegyeket rejtenek. A Mátrából származó hordók gazdag, gyümölcsös aromákkal bírnak, amelyeket friss erdei bogyók és édes eper dominálnak, s ezáltal egy férfiasabb, erőteljes ízélményt nyújtanak. Ezzel szemben a Zempléni hordók inkább virágos jegyekkel rendelkeznek, könnyedebb, nőiesebb ízvilágot kínálva. Érdekes, hogy Mexikóban a tequilák készítése során leggyakrabban az amerikai bourbonokhoz használt hordókat alakítják át, ami hatással lehet az ízprofilra – bár néha ez már nem érződik. A mexikói termelők gyakran választják ezeket a gazdaságos opciókat. Az én hordóim azonban különlegesek és egyediek; kifejezetten ehhez a célhoz készíttettük őket, és örök életűek. Évről évre érnek, és minél idősebbek, annál gazdagabbá válik az ízük.
Valószínűleg a magyarok nem is sejtik, milyen kincs rejlik az otthon készült hordókban. Én magam is csak akkor jöttem rá erre az értékre, amikor ide költöztem.
- A magyar hordótól különlegesebb lesz a tequilád íze?
- Itt a magyar hordókban érlelt ital nagyon különlegesnek számít. Többféle tölgyfahordó fajta van, abból a franciák is használnak számosat.
Fáinkban a vékonyabb évgyűrűk száma meghatározó, hiszen ezek révén a hordó belseje lélegzik, miközben nem engedi át a benne tárolt italokat. A kapillárisok segítik az oxigén jobb ellátását, így a levegőztetés sokkal hatékonyabbá válik. Az én hordóim kisebbek, mindössze 50 literesek, ami lehetővé teszi számukra, hogy több ízanyagot magukba szívjanak, és még jobban levegőzzenek. Ezen apró részleteknek köszönhetően a tequilám íze már most is kiváló, és aki eddig megkóstolta, az szó szerint ámulatba ejtette.
Milyen reakciókat váltott ki a mexikóiak körében, amikor megtudták, hogy magyar származásúként tequilát készítesz?
Mexikóban élni számomra valódi ajándékot jelent, hiszen itt a világ egyik legnyitottabb és legbarátságosabb népe fogad. A külföldieket nemcsak elfogadják, hanem örömmel üdvözlik, és megtiszteltetésnek tartják, hogy az országukat választottam. Az itteni emberek már úgy tekintenek rám, mintha én is a közösségük része lennék, ami igazán különleges érzés.
Lehetséges, hogy Magyarországon is bemutatod a saját tequiládat?
- Nagyon nagyon remélem, hogy erre is sor fog kerülni. Szeretnék olyan befektetőket is bevonzani ehhez, akik Magyarországon is tudnak értékesíteni, ebben látok fantáziát.
Mexikóban felfedeztük a nyugalom művészetét, és megtanultuk, hogy a dolgoknak megvan a maguk ritmusuk. Az ügyintézés időtartama nem számít, hiszen most csupán az a feladatunk, hogy nyugodtan várjunk, míg elérkezik a pillanat, amikor palackozni kezdhetjük a magyaros tequilát. Az íze már most is lenyűgöző és ígéretes, így izgalommal telve várjuk, hogy megoszthassuk másokkal is.